Naravno, svako treba da radi kako misli da treba i svakako da ne želim nikoga da ubeđujem u suprotno

.
Moj je samo mišljenje da je teško naći kvalitetna ulja na našem tržištu i zato je uvek bolje dodati koju kap ulja više.
Da samo podsetim, nekada su, kada su većinom svi vozili tomose, sipali čak 3-4% ulja u mešavinu za 2t motore i toga se dobro sećam.
Doduše, tada su svi koristili uglavnom dvotaktol. Danas ima i drugih ulja, pa se prave mešavine sa 1-2% u zavisnosti od toga da li je mineralno, polusintetičko ili sintetičko ulje.
Kada je mešavina prebogata uljem, to se odmah vidi po plavičastom dimu iz auspuha i tada je tačno da se hvata garež na klipove.
Već neko vreme na čamcu imam Yamahu 8ks 2t i za nju pravim mešavinu od 2% ulja (Motul), a pričao sam i sa mnogo drugih nautičara koji predlažu isto.
Da dodam i to, da su mi svećice čiste i da nema gareži na klipovima iako je mešavina sa 2% ulja. Više verovatno ne bi valjalo, ali ova srazmera je

.
Istina je da za Yamaha vanbrodske motore preporučuju 1% ulja, ali ponavljam, to važi samo za Yamaha originalno ulje koga nema baš u svim radnjama, a
više puta sam čuo da se ljudima malo greju motori kada stavljaju 1% nekog drugog ulja, čak sam jednom i sam to primetio.
Eto, to je moje lično iskustvo i savet, a svako neka radi kako mu je volja.