ta prva brana/jezero je nastala spontano ..
trebalo je prebaciti nekih par stotina kubika zemlje i sinula nam ideja da je bacimo u potok ... posto je bila predimenzionirana (10 metara visine 5 debljine 20 sirine...) trebalo je da izdrzi sve sem ljudskog nemara, dok sam ja bio u Grckoj ostavio sam jednog zaposlenog da se brine o njoj ...
Napravili smo preliv ali na zalost zbog vremenskih uslova nismo mogli da uradimo i sliv (poceo sneg) pa je preliv udarao u stranicu brane , iako sam iz grcke zvao i rekao da bar stave najlon (jer nece voda ispod najlona) to nisu uradili i tako je brana otisla...
danas sam zapoceo jezero/baru/ribnjak u obliku osmice gde su dimenzije krugova oko 10 metara , dubina je oko 150 cm ...
na dno ce ici geotextil od 300 grama pa preko toga ide UV otporan najlon ... nema odliva, nema preliva i slicnih gluposti ...
e sad neki znaju, neki ne znaju .. ja imam organsko certifikovano imanje, i sve sto prozvodimo je organskog porekla... za neke poljoprivredne kulture smo napravili eko krug i ne hranimo zivotnje... recimo imamo prasice koje NE HRANIMO , vec jedu sta nadju po sumi (2-3km do prvog komsije) ... koke jedu samo ono sto isceprkaju iz stajnjaka ili nadju od buba, koze hranimo iskljucivo nasim senom sa nasih livada i sl...
![ok](http://www.mojaladja.com/forum/Smileys/akyhne/ok.gif)
to daje sporije rezultate.. moji prasici koji sada imaju 8 meseci imaju oko 35 -40 kila ... dogurace sa godinu dana na 80 kila...
e sad ista ideja je i sa saranima... neka procena je da mogu ocekivati od 100 do 200 grama sarana po kubnom metru ...
za pocetak se baca pileci stajnjak u odnosu 100 kila na 100 kubika ... pa se ceka razvoj bakterija algi i slicno, unosi se i dunavska (kao i voda sa gore pomenutog Kacera) zbog lokalne flore i slicno... mozda ce se vrsiti prehrana prve godine dok se ne razviju alge i slicno (morace korita da se potapaju sa zemljom, peskom i slicno(na dnu je najlon a i da se sarani krtoze)...
aeracija je resena sa 2x250watti panelima i pumpom na 12v koja dize vodu na 4 metra i rasrpskava je ..
danas je postavljeno crevo koje dovodi izvorsku vodu 3/4 cola pod pritiskom od 0.5 bara...
visak vode ide u zalivanje basti i slicno...
nije planirano ciscenje ... mozda izmuljavanje pumpama gde bi se mulj koristio kao djubrivo za baste ..
ovo nije EKONOMSKI projekat od koga cu da zaradim ... ovo je da za malo siru familiju sa minimumom ulaganja obezbedim uvek sveze zalihe ribe, a i da se Arsa pane politike i dodje sledece godine da dimimo babuske :D
ovo su troskovi ako se neko usudi da krene ovim putem :
Geotextil 300 grama 200 kvm - 21.000 dinara sa pdvom
UV Najlon 8 x 60 metara 18.000 dinara sa pdvom
Bager (racunam 10 sati) 300 evra
pa dodatno:
solarni paneli 500 watti 400 evra
pumpa 12v 30 evra
na to ide mladj sarana od 700 grama , pa babuska .. pa par krupnih sarana iz ribarnice (ako provalim batu i seku) ...
i tako... bice sutra slika ako ne budem preumoran i ako nocas ne krene kisa koja nam je danas resekla radove..