Samo jedan komentar.
Ljubac:
Pogledaj malo datum tog SAM-a. Mislim da ce ti sve biti jasno. Seti se koje smo (recimo) telefone tada koristili a koje sad.
Pa da je bilo koja oblast se razvijala kao telekomunikacije ili elektronika uopšte mi bi sad sa litrom vode prelazili 1000km tako da poredjenje ne stoji.
Pogledaj koje akumulatore koristi taju fića.Iste takve možeš kupiti i sada.
A možda bi pokušao da me ubediš da su sadašnji olovni akumulatori kvalitetniji od ondašnjih.
Pa Ljubac ovaj put silno grešiš. Ili nećeš da priznaš istinu.
To što su akumulatori istog oblika ne znači da su istog kapaciteta i da rade na isti način. Čak im je i unutrašnjost vrlo različita.
To što u radnjama ima samo jedna vrsta (najgora, koja se radi u zastarelim fabrikama zastarelom tehnologijom ) nikako ne znači da ne možeš da kupiš i kvalitetniji ili kvalitetan pa čak i vrhunski akumulator.
Siromašno smo tržište pa nam je i servirana roba prema džepu.
Ista je situacija i sa odećom, obućom, nameštajem, tepisima, prozorima...
Zort, govorimo o olovnim akumulatorima.Znam ja i za druge tipove akumulatora mogo bih elaborat da napišem.
Pa koliko juče sam demontirao akumulatore(stacionarne) iz 1975 godine.Nećes verovati ali 90% ćelija je ispravno.prosto mi žao da ih fiknem na otpad.Oćeš da ti slikam NiCd baterije Krušikove (12v/30Ah)iz 77 godine.Nećeš verovati ali su ispravne.Daj mi neki akumulator iz vrhunskih fabrika sa vrhunskim tehnologijama a da su stariji od 5-6 godina.
Pa ja i pričam sve vreme o tome kakvo smo tržište.Tesla elektromobil pokreću litijum-jonske batterije kapaciteta ekvivalentno ako se nevaram 6900 baterija koje se koriste u laptopovima.To košta brate više nego bilo koji naš (forumaški)brod ili barem od velike većine.Nekažem ja da elektro pogon plovila nemože nego samo kažem da je u sadašnjoj situaciji neisplativo.
a sad ovo
Pogledaj onaj link sa HRT iz mog posta.
Ja se sećam njegovog prvog posta sa jednog HR foruma još pre skoro 2 godine.Čak je kao i ti otvorio temu koja je glasila: "BMW EV - moj projekt"
I on je u prvom postu postavio ista pitanja kao i ti u ovoj temi.Mnogi su se javljali u toj temi sa korisnim savetima.A bogami bilo je i skeptika i podjebača.I vidi sad,posle 18 meseci.
Stoga zorter furaj,razvijaj temu.Biće svakavih predloga.Možda i mi budemo na dnevniku za jedno 2 godine.
A da ne bude da sam neko gundjalo i opozicija pored ručka kad se Dule vrati sa Rajske plaže mogu da ponudim i pomoć u realizaciji njegovog eletro prvenca koliko god mogu(a kad je struja u pitanju mogu podosta)